Sunday, September 09, 2007

SF overvager retssag mod tyrkiske borgmester


Inland
9. sep 2007 kl. 15:41

SF ender en observatør til Tyrkiet for at holde øje med retssagen mod de 53 borgmester, som skrev til Anders Fogh Rasmussen om tv-stationen ROJ.

53 borgmestre skal for retten i den østtyrkiske by Diyarbakir tiltalt for at have skrevet et brev til Anders Fogh Rasmussen. SF sender en observatør til Tyrkiet for at overvære retssagen mod 53 tyrkisk-kurdiske borgmestre, der risikerer 15 års fængsel, fordi de har sendt et brev til den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). I brevet opfordrede de den danske regering til at undlade at inddrage sendetilladelsen til den kurdiske tv-station ROJ, der sender via satellit fra Danmark.
Principiel betydning
Det er hovedbestyrelsesmedlem og folketingskandidat for SF Serdal Benli, som selv har kurdiske rødder, der rejser til Diyarbakir for at overvåge retssagen. »Denne sag har en enorm principiel betydning. Dels er den jo tæt knyttet til Danmark, dels er den ekstra principiel, fordi Tyrkiet gør sig forhåbninger om at blive optaget i EU. Hvis borgmestrene dømmes, må man sige, at landet bevæger sig væk fra demokrati, ytringsfrihed og en politisk udvikling, der er forenelig med Europas«, siger Serdal Benli. ROJ er ulovlig i Tyrkiet, men når alligevel ud til millioner af kurdere fra hovedkvarteret ved Rådhuspladsen i København. De tyrkiske myndigheder har flere gange bedt Danmark om at inddrage sendetilladelsen, da den ifølge tyrkerne laver propaganda for PKK.
Ingen belæg for terrorstøtte
SF’s partiformand Villy Søvndal, understreger, at ROJ er blevet tjekket igen og igen, uden at der er fundet det mindste belæg for, at tv-stationen tilskynder til terror. »De 53 borgmestre har benyttet deres ytringsfrihed i forsøget på at holde en kritisk tv-station i live og dermed sikre en vigtig røst i den tyrkisk-kurdiske konflikt«, siger Villy Søvndal. Retssagen mod borgmestrene, der er medlemmer Det Demokratiske Samfundsparti (DTP), er kun en ud af flere mod kurdiske politikere i Tyrkiet. Den er blevet udsat flere gange, men er nu berammet til tirsdag.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home