Tuesday, May 22, 2007

Measures against ROJ TV by Iranian police


İran Polisinden Roj TV'ye Karşı Önlem

Roj Tv’nin izlenmesini engellemek için İran’da ‘din polisi’ tarafından yapılan operasyonlarda şeriata aykırı olduğu gerekçesiyle binlerce çanak antene el konuldu. Çanak anten bulunduranlar 5 bin 500 dolara kadar para cezasına çarptırıldı. Uydu üzerinden kanalların izlenmesinden rahatsız olan İran, çanak antenlere karşı savaş açtı.

Mahabad, Urmiye, Bokan, Nexede, Seqiz ve Sine gibi Kürt kentlerinde son haftalarda binlerce çanak anten toplatıldı.

El konulan çanak anten sahipleri İslami kurallara uymadığı gerekçesiyle haklarında dava açılarak, para cezasına çarptırılıyor. Hem antenlerinden olan hem de para cezası çarptırılan bölge halkı çeşitli bahanelerle artan baskılardan yılmış durumda.

Geçtiğimiz hafta Nexede kentinde Roj Tv’yi izlediği için evine baskın yapılan Fewziye Emini, güvenlik güçleri hakkında dava açtı. Davası kabul edilmediği gibi Fewziye Emini para cezasına çarptırıldı.

İran hükümeti geçen yıl parlamentoya verdiği önergeyle birlikte çanak anten bulunduranlara hapis ve 5500 dolar kadar para cezası veriliyor.

Ülkede 1995 yılından beri uydu anteni üzerinden televizyon kanallarını izlemek yasak. Daha öncede batı müziği ve filmlerini yasaklanmıştı. Yine geçtiğimiz ay dizi filmlerde ve sinema filmlerinde mutlaka bir namaz sahnesi bulunması kararı alınmıştı.


20.05.2007 11:37:04 - Sansursuz.com

Source: Turkish site Without censor

0 Comments:

Post a Comment

<< Home