Tuesday, May 08, 2007

The postponement of the trial of Kurdish mayors for supporting ROJ TV

Haber7com
08 Mayıs 2007
Roj Tv davasanda ek süre verildi

Roj Tv davasında mahkeme heyeti, Adalet Bakanlığı ile RTÜK'ten Danimarka makamlarının Roj Tv hakkında hazırladığı raporun Türkçeye çevrilmiş metnini istedi.
PKK yanlısı yayın yapan Roj Tv ile ilgili Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e mektup gönderdikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan 54'ü DTP'li 56 belediye başkanının yargılanmasına devam edildi.
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan ve aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak, Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil ve Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçi'nin de bulunduğu 54'ü DTP'li 56 belediye başkanı katılmadı.
Savcı, mahkeme heyetinden, bir önceki duruşmada verdiği mütalaa doğrultusunda karar verilmesini talep etti. Savcı, mütalaasında, Roj Tv'nin PKK'nın yayın organı olduğunu ve örgütün amaçları doğrultusunda yayın yaptığının tartışılmaz bir gerçek olduğunu vurgulamıştı. Mütalaada, sanık 53 belediye başkanının, “PKK'ya bilerek ve isteyerek yardım etme'' suçunu işledikleri, bu nedenle 15'er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları, 3 belediye başkanı hakkında da beraat kararı verilmesi talep edilmişti.
Sanık avukatı Muharrem Erbey, müvekkil sayısının fazla olması nedeniyle savunma hazırlayamadıklarını, bu nedenle ek süre talep ettiklerini söyledi. Erbey, Türkiye'nin Roj Tv'nin kapatılması için yaptığı başvurunun ardından Danimarka Medya Sekreterliğince bir rapor hazırlandığını ve bu raporun Türkiye'de ilgili kurumlara gönderildiğini belirtti.
Mahkeme heyeti, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ile Radyo Televizyon Üst Kurulu'dan (RTÜK), Danimarka Medya Sekreterliğinin Roj Tv hakkında hazırladığı raporun Türkçeye çevrilmiş metninin istenilmesine ve sanıklara savunma yapmaları için ek süre verilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
Duruşmayı, Danimarka Büyükelçiliği Müsteşarı Soren Jacobsen ile Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi üyesi Avukat Mikael Lyngbo'nun yanı sıra bazı yerli ve yabancı gazeteci de izledi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home